Rozcestník

Jsme onlineZavolejte: +420 530 504 505
Prázdný košík
 

Produkty v košíku

5 věcí, které zohlednit při přechodu na ekologické nádobí

Autorem je Soňa dne 24. 1. 2022

Rozhodli jste se říct NE polystyrenovým menu boxům nebo plastovým příborům? Nebo stále ještě váháte? 

Pak by vám v rozhodování mohlo pomoci, když vám ujasníme pojmy, popíšeme specifika ekologického nádobí a shrneme situaci ohledně zákazu plastů. 

kompostovatelný menu box z cukrové třtiny
Na obrázku kompostovatelné menu boxy a kelímky na studené nápoje. Kompletní nabídku ekologického nádobí najdete tady.

Mluvíme o obalech šetrných k životnímu prostředí, ale co to vlastně znamená v praxi?

  • Vyrábí se z obnovitelných zdrojů a v přírodě se po správné likvidaci zcela rozloží.
  • Jsou o 65 % méně energeticky náročné na výrobu než běžné plasty.
  • Neobsahují alergeny a jsou chuťově neutrální.

V naší nabídce kompostovatelného nádobí najdete obaly vyrobené pouze z rostlin (kukuřice nebo zbytků cukrové třtiny).

Pro obecný přehled vám poslouží náš starší článek o výhodách ekologického nádobí. Najdete v něm, co jednotlivé pojmy ze světa ekologických obalů znamenají. V čem je ekologické nádobí šetrnější k přírodě než plastové nebo jak se nenechat oklamat ekologickými produkty, které se tak jen tváří.

Eko obaly jsou zatím považované za alternativu. Mají nesporné přínosy pro životní prostředí, výhody pro své konzumenty a také svoje specifika.

 

Specifika ekologického nádobí

 

Za ekologické nádobí si (zatím) připlatíte. Co za tím stojí?

Výroba ekologických obalů prochází vývojem a testováním. Zatím není vybudovaná velká základna dodavatelů a poptávka rozhodně nepřevyšuje nabídku. Všechny tyto faktory zvyšují cenu.  

Zatímco plastové kelímky stojí od 80 haléřů za kus, kompostovatelné seženete od 1,20 Kč za kus (ceny bez DPH).

Konvenční plasty hrají ve světě obalů stále prim. Ale jak dlouho ještě?

S celou situací a cenami směrem dolů může už letos zahýbat chystaný zákon o zákazu jednorázových plastů. Pokud se vše bude vyvíjet podle předpokladů, tak od července 2022 v ČR jednorázové nádobí nekoupíte. Zákon se vztahuje na plastová brčka, polystyrenové menuboxy, příbory a dalších 10 druhů výrobků.
 

Skladování potravin v ekologickém nádobí 

Eko obaly z kompostovatelných materiálů jsou určené ke krátkodobému skladování potravin, tedy pouze k přenosu a převozu hotových jídel.

Důvod je ten, že po cca 12 hodinách mohou začít prosakovat. Proto není vhodné v nich například omáčky a tukové pokrmy nechávat delší dobu stát. Naopak jsou skvělou volbou pro saláty a sypká jidla

Pro dlouhodobější skladování jídla, jsou vhodné salátové misky  vyrobené z kukuřičného plastu (tzv. PLA).

kompostovatelná salátová miska
Salátová miska z kukuřičného bioplastu uchová jídlo svěží a čerstvé po dlouhou dobu.

A jak ekologické nádobí skladovat, aby vydrželo co nejdéle? Nevystavujte jej přímému UV záření, materiálům to neprospívá.

 

Jídlo z krabičky může vypadat hezky

V dnešní ‘’take away’’ době klade zákazník větší nároky na estetiku servírování. Proto je velkou výhodou, že obaly z cukrové třtiny dokáží vsakovat vlhkost. Proto se jídlo k zákazníkovi dostane v té nejlepší kondici. Ne zvlhlé a v orosené krabičce, jako tomu běžně bývá v plastovém nádobí. 

plastová zatavovací krabička
Plastové krabičky nevsakují vlhkost, proto v nich jídlo často zvlhne a orosí se.

 

Pozor na extrémní teploty

Nádobí z cukrové třtiny (stejně jako plastové) není vhodné dávat do trouby. Jsou tam příliš vysoké teploty, které kompostovatelným materiálům nesvědčí.

Naopak ohřev v mikrovlnné troubě jim nevadí a nepoškozuje je. Stejně jako krátkodobé uložení do mrazničky. 

 

Ekologické nádobí vyhazujte do hnědého kontejneru

Všechny výše zmíněné materiály jsou k přírodě šetrné, ale jen když víte, jak s nimi po použití naložit

Použité obaly z kompostovatelných materiálů by správně měly skončit v hnědých kontejnerech na bioodpad.Odtud putují do průmyslových kompostáren, které dokáží tyto materiály rozložit a vrátit je zpět do přírody.

Jeden příklad za všechny: pokud vyhodíte kompostovatelné krabičky na sushi do plastového kontejneru, celému recyklačnímu procesu zavaříte, protože ostatní plasty “kontaminujete” bioplastem. Dojít to může tak daleko, že kvůli jedné špatně vytříděné krabičce nebude možné recyklovat plasty vůbec. 

Doba rozkladu v průmyslových kompostárnách vždy závisí na materiálu a tloušťce stěn. Zpravidla to bývá od 3-6 měsíců.

bio kontejner
Rostlinný materiál vhazujte do hnědých kontejnerů. Ten dále putuje do průmyslových kompostáren, které materiál rozloží a vrátí jej zpět do přírody.

Doporučujeme proto zákazníky poučit. Situaci totiž komplikuje i to, že kompostovatelné obaly jsou na první pohled věrné kopie těch plastových. Neznalý uživatel proto likvidaci nevěnuje tolik pozornosti.

Tak co, dáváte eko nádobí zelenou? Svou odpověď můžete nechat na později. 

Napište Miriam (miriam.nalepkova@top-obaly.cz) a nechte si poslat vzorky. Ráda připraví nabídku na míru vašim potřebám.

Produkty zmíněné v článku