Sleva pro registrované zákazníky až 10 %
Heureka: 99 % lidí nás doporučuje
Rozhodli jste se říct NE polystyrenovým menu boxům nebo plastovým příborům? Nebo stále ještě váháte?
Pak by vám v rozhodování mohlo pomoci, když vám ujasníme pojmy, popíšeme specifika ekologického nádobí a shrneme situaci ohledně zákazu plastů.
Na obrázku kompostovatelné menu boxy a kelímky na studené nápoje. Kompletní nabídku ekologického nádobí najdete tady.
Mluvíme o obalech šetrných k životnímu prostředí, ale co to vlastně znamená v praxi?
V naší nabídce kompostovatelného nádobí najdete obaly vyrobené pouze z rostlin (kukuřice nebo zbytků cukrové třtiny).
Pro obecný přehled vám poslouží náš starší článek o výhodách ekologického nádobí. Najdete v něm, co jednotlivé pojmy ze světa ekologických obalů znamenají. V čem je ekologické nádobí šetrnější k přírodě než plastové nebo jak se nenechat oklamat ekologickými produkty, které se tak jen tváří.
Eko obaly jsou zatím považované za alternativu. Mají nesporné přínosy pro životní prostředí, výhody pro své konzumenty a také svoje specifika.
Výroba ekologických obalů prochází vývojem a testováním. Zatím není vybudovaná velká základna dodavatelů a poptávka rozhodně nepřevyšuje nabídku. Všechny tyto faktory zvyšují cenu.
Zatímco plastové kelímky stojí od 80 haléřů za kus, kompostovatelné seženete od 1,20 Kč za kus (ceny bez DPH).
Konvenční plasty hrají ve světě obalů stále prim. Ale jak dlouho ještě?
S celou situací a cenami směrem dolů může už letos zahýbat chystaný zákon o zákazu jednorázových plastů. Pokud se vše bude vyvíjet podle předpokladů, tak od července 2022 v ČR jednorázové nádobí nekoupíte. Zákon se vztahuje na plastová brčka, polystyrenové menuboxy, příbory a dalších 10 druhů výrobků.
Eko obaly z kompostovatelných materiálů jsou určené ke krátkodobému skladování potravin, tedy pouze k přenosu a převozu hotových jídel.
Důvod je ten, že po cca 12 hodinách mohou začít prosakovat. Proto není vhodné v nich například omáčky a tukové pokrmy nechávat delší dobu stát. Naopak jsou skvělou volbou pro saláty a sypká jidla.
Pro dlouhodobější skladování jídla, jsou vhodné salátové misky vyrobené z kukuřičného plastu (tzv. PLA).
Salátová miska z kukuřičného bioplastu uchová jídlo svěží a čerstvé po dlouhou dobu.
A jak ekologické nádobí skladovat, aby vydrželo co nejdéle? Nevystavujte jej přímému UV záření, materiálům to neprospívá.
V dnešní ‘’take away’’ době klade zákazník větší nároky na estetiku servírování. Proto je velkou výhodou, že obaly z cukrové třtiny dokáží vsakovat vlhkost. Proto se jídlo k zákazníkovi dostane v té nejlepší kondici. Ne zvlhlé a v orosené krabičce, jako tomu běžně bývá v plastovém nádobí.
Plastové krabičky nevsakují vlhkost, proto v nich jídlo často zvlhne a orosí se.
Nádobí z cukrové třtiny (stejně jako plastové) není vhodné dávat do trouby. Jsou tam příliš vysoké teploty, které kompostovatelným materiálům nesvědčí.
Naopak ohřev v mikrovlnné troubě jim nevadí a nepoškozuje je. Stejně jako krátkodobé uložení do mrazničky.
Všechny výše zmíněné materiály jsou k přírodě šetrné, ale jen když víte, jak s nimi po použití naložit.
Použité obaly z kompostovatelných materiálů by správně měly skončit v hnědých kontejnerech na bioodpad.Odtud putují do průmyslových kompostáren, které dokáží tyto materiály rozložit a vrátit je zpět do přírody.
Jeden příklad za všechny: pokud vyhodíte kompostovatelné krabičky na sushi do plastového kontejneru, celému recyklačnímu procesu zavaříte, protože ostatní plasty “kontaminujete” bioplastem. Dojít to může tak daleko, že kvůli jedné špatně vytříděné krabičce nebude možné recyklovat plasty vůbec.
Doba rozkladu v průmyslových kompostárnách vždy závisí na materiálu a tloušťce stěn. Zpravidla to bývá od 3-6 měsíců.
Rostlinný materiál vhazujte do hnědých kontejnerů. Ten dále putuje do průmyslových kompostáren, které materiál rozloží a vrátí jej zpět do přírody.
Doporučujeme proto zákazníky poučit. Situaci totiž komplikuje i to, že kompostovatelné obaly jsou na první pohled věrné kopie těch plastových. Neznalý uživatel proto likvidaci nevěnuje tolik pozornosti.
Tak co, dáváte eko nádobí zelenou? Svou odpověď můžete nechat na později.
Napište Miriam (miriam.nalepkova@top-obaly.cz) a nechte si poslat vzorky. Ráda připraví nabídku na míru vašim potřebám.